«

»

Apr 15

Apa dura. Sfaturi practice

Despre apa dura si efectele ei

Duritatea apei se masoara prin cantitatea de saruri de calciu si magneziu din apa, iar aceasta concentratie de saruri minerale in apa naturala este diferita de la o zona geografica la alta dar si in diferite perioade ale anului. Duritatea apei pe care o primim la robinetele din gospodaria noastra poate fi masurata prin diferite tipuri de testere ce se gasesc in comert, o putem afla adresandu-ne furnizorului de apa sau putem sa trimitem o mostra la un laborator specializat in analiza apei.

Recomandari pentru efectuarea analizei. Sfatul specialistilor WaterMAG

O prezenta excesiva de saruri de calciu si magneziu in apa se intalneste de obicei in apele provenite din puturi. Duritatea excesiva face ca aceste ape sa nu poata fi folosite in nici un domeniu, casnic sau industrial, datorita agresivitatii chimice care provoaca depuneri de saruri de calciu si magneziu pe conducte iar consumul zilnic al acesteia conduce adesea la formarea de calculi renali.

testere-analiza-apa-duritate

Cum prevenim deteriorarea instalatiilor si consumul ridicat de energie si detergenti

Instalatiile pentru apa calda menajera si pentru incalzire sau aparatura electrocasnica ce functioneaza pe baza de apa pot fi afectate de apa cu o duritate ridicata. Odata ce rezistentele se incarca cu tratru, va creste si consumul de energie electrica necesar pentru functionarea acestora. La fel si produsele pe care le folosim pentru spalat isi pierd din eficienta din cauza apei dure, astfel ca va trebui sa crestem cantitatile folosite pentru o spalare cat mai buna.

Sfaturi pentru dedurizarea apei

In anumite conditii, daca duritatea apei nu este foarte ridicata si nu depaseste cu mult limita maxima de concentratie de saruri minerale ce nu are ca efect acumularea de tratru, putem evita depunerea de calcar pe tevi, robineti sau rezistente prin limitarea temperaturii de incalzire a apei. Astfel, apa cu o temperatura mai mica de 60°C nu va mai fi un risc pentru buna functionare si durata de viata a boilerului, a masinii de spalat haine sau de spalat vase ori a centralei termice.

Daca deja avem un strat destul de mare de tartru pe robineti sau pe tevi, putem sa il curatam cu otet alb, putin incalzit pentru a fi mai eficient. Nu trebuie decat sa lasam o vreme obiectul afectat de tratru in otet sau sa il curatm cu un burete imbibat in otet alb.

Daca insa duritatea apei depaseste 30 de unitati sau grade, este recomandata instalarea unei statii de dedurizare si purificare a apei. In locuintele noi, abia intrate in folosinta este de preferat sa asteptam 1-2 ani (in functie de gradul de duritate a apei) inainte sa montam un sistem de dedurizare, pentru ca tevile sa se imbrace cu un strat fin de tratru ce le va proteja impotriva corodarii. Mai ales in cazul tevilor din plumb, este recomandata apa dura, pentru ca stratul de tartru depus limiteaza contaminarea apei cu plumb.

Statii de dedurizare si filtrare a apei. Promotiile WaterMAG

In gama de instalatii specializate in purificarea si dedurizarea apei, magazinul online WaterMAG ofera si instalatii moderne de dedurizare a apei, complet automate si care permit configurari specifice, in functie de tipul de apa pe care il primiti de la sursa sau de variatiile de concentratie in minerale si impuritati in diferite perioade ale anului.

dedurizatoare-watermag-sisteme-profesionale-apa