«

»

Apr 29

Despre apa potabila si analizele fizico-chimice

turbiditatea-apeiCateva dintre cele mai importante aspecte de care depinde calitatea apei pe care o bem si care necesita analize speciale pentru determinarea coeficientilor specifici sunt: turbiditatea apei, concentratia de saruri si nivelul pH-ului, clorul rezidual sau duritatea apei.

  • Turbiditatea reprezinta, in termeni tehnici, transparenta unui lichid si este unul dintre cei mai importanti parametrii ai apei potabile. Daca in apa exista materii nedizolvate, particule de natura organica sau anorganica, atunci apa isi pierde din claritate, iar calitatea este slaba.

Este important sa remarcam ca turbiditatea si culoarea apei sunt lucruri diferite si reflecta aspecte diferite in ce priveste calitatea aei. Daca turbiditatea arata prezenta unor particule solide in apa, culoarea apei este data de substantele dizolvate.

Analizele pentru determinarea nivelului turbiditate la apa potabila se realizeaza cu un dispozitiv electronic special numit turbidimetru, iar pentru cresterea calitatii apei si reducerea turbiditatii se folosesc filtre speciale.

 

  • Prin continutul de cloruri din apa potabila, specialistii reflecta salinitatea acesteia. Analiza apei care determina nivelul de salinitate este importanta mai ales in zonele de coasta, unde din cauza infiltratiilor, apaare un gust sarat sau amar. Apa cu o salinitate ridicata afecteaza instalatiile si aparatura electrocasnica, fiind extrem de coroziva, si nu este recomandata nici pentru cosum.

Statiile de purificare si tratare a apei potabile cu osmoza inversa sunt recomandate pentru sursele de apa cu nivel ridicat de cloruri.

 

  • Prin pH se masoara si se exprima nivelul de aciditate al apei intr-un interval valoric de la 0 la 14. Pentru organismul uman, pH-ul neutru este 7, valoare sub care apa este acidă, iar peste 7 apa devine alcalina. Intervalul valoric al pH-ului tolerat de organismul nostru este intre 6,5 si 9. Determinarea pH-ului la apa potabila si uzata se efectueaza cu ajutorul pH-metrului electronic prevazut cu electrod de sticla.

analize-apa-potabila-ph

  • Specialistii din intreaga lume sunt de acord asupra eficientei clorului in dezinfectarea apei potabile si distrugerea factorilor din apa ce ne pot afecta sanatatea. La fel de adevarat si dovedit stiintific este si efectele nocive ale clorului asupra sanatatii in timp. Chiar si intr-o cantitate foarte mica, poate fi extrem de periculos pentru femeile insarcinate si pentru bebelusi clorul din apa consumata. Pentru reducerea clorului rezidual din apa potabila se foloseste o instalatie speciala.

 

  • O prezenta excesiva de saruri de calciu si magneziu in apa se intalneste de obicei in apele provenite din puturi. Duritatea excesiva face ca aceste ape sa nu poata fi folosite in nici un domeniu, casnic sau industrial, datorita agresivitatii chimice care provoaca depuneri de saruri de calciu si magneziu pe conducte iar consumul zilnic al acesteia conduce adesea la formarea de calculi renali. Pentru reducerea duritatii apei se folosesc adesea filtre si instalatii de dedurizare.

    analize-cloruri-saruri-apa-potabila