«

»

Apr 16

Despre apa potabila si analizele microbiologice

Apa pe care o consumam acasa sau la serviciu ori la scoala, apa pe care o folosim pentru gatit sau apa folosita in industria alimentara trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, pentru ca sanatatea noastra sa nu fie in pericol.

Testele pentru determinarea compozitiei apei potabile sunt variate si vizeaza componentele chimice dar si eventuala infestare cu microorganisme. Pentru identificarea microorganismelor din apa potabila sunt analizate probe recoltate in mod aseptic, cu ustensile sterile, recipiente pentru colectare sterilizate ce trebuie ferite de orice contaminare externa.

Apa folosita in industria alimentara trebuie, de asemenea, sa fie potabila, veriificata in privinta indicilor organoleptici, fizico-chimici, bacteriologici, biologici, care trebuie sa respecte valorile prevazute de normativele sanitare din standardul de stat.

testere-analiza-apa-potabila

Va prezentam si noi cateva dintre tipurile de analize microbiologice ale apei potabile, precum si simptomele cauzate de prezenta unor bacterii in apa pe care o consumam:

  • Determinare Enterococci (Streptococci fecali)

    Una dintre analizele apei potabile importante este cea de determinare a prezentei Enterococcilor in apa sau infestarea acesteia cu Streptococci fecali. Contaminarea apei poate fi cauzata de infiltrarea streptococilor in panza freatica, iar efectele apei potabile infestate asupa sanatatii sunt sunt neplacute si uneori chiar grave:
    – crampe severe la stomac si abdomen sensibil
    – diaree apoasa initial care poate deveni in evolutie sanguinolenta
    – greata si varsaturi.
    .

  • Determinare coliformi totali

Coliformii sau Enterobacteriile sunt o Familie de bacili (bacterii in forma de bastonas) care pot sa cauzeze tulburari la nivelul tubului digestiv, stari de voma, ameteli, diaree. Unele tulpini de E. Coli sunt cauza unor imbolnaviri grave care pot determina chiar si decesul.

  • Determinare Pseudomonas Aeruginosa

Pseudomonas Aeruginosa este o bacterie destul de frecventa ce se regaseste in sol, in apa sau in flora pielii dar si in alte medii si care cauzeaza afectiuni atat la om cat si la animale. Infectiile cauzate de bacteria Pseudomonas Aeruginosa au diferite tipuri de simptome, precum crampe severe la stomac, diaree, greata si varsaturi.

  • Determinarea Clostridium perfringens

Clostridium perfringens din clasa bacteriilor Gram-pozitive este prezent in natura ca o componenta normala a vegetatiei in descompunere, sedimente marine, tractul intestinal al oamenilor si a altor vertebrate, insecte dar si in sol.

Bacteriile Clostridium cauzeaza infectii digestive, infectii supurative ale structurilor tisulare profunde, infectii ale pielii si tesuturilor moi, dar si bacteriemie.

Purificarea si tratarea apei potabile prin clorinare sau lampi cu UV

In functie de gravitatea infestarii apei, solutiile pentru tratarea si purificarea acesteia sunt decontaminarile prin clorinare dar si lampile cu UV.

analize-apa-potabila-microbiologice-watermag