«

»

Oct 20

Despre Clorul din apa de la robinet

papa-potabila-tratata-cu-clorClorul este folosit pentru dezinfectarea apei ce ajunge la robinetele noastre, de la statiile de potabilizare si distributie a apei din sistemele publice de alimentare cu apa.

Opiniile specialistilor din sanatate sunt controversate in ce priveste prezenta clorului in apa pe care o bem. Chiar daca toti admit ca este un agent eficient de distrugere a factorilor din apa ce ne pot afecta sanatatea, o concentratie mai ridicata de clor poate fi nociva in timp.

De asemenea, apa ce contine clor, chiar si intr-o cantitate foarte mica, poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate si pentru bebelusi, sau pentru persoanele sensibile.

Apa potabila clorinata din sistemul public de distributie

apa-potabila-clorinataCalitatea apei din sistemul public nu este constanta, chiar daca este verificata si controlata. Astfel, concentratia de clor poate sa fie uneori mai mare, fie pentru ca s-a ridicat intentionat cantitatea de clor pentru a distruge bacterii depistate in apa, fie in functie de alti factori.

Chiar daca apa este potabila, iar clorul nu dauneaza in principiu sanatatii, apa tratata prin clorinare capata un aspect dezagreabil, un miros specific si chiar un gust nu tocmai placut.

Filtrarea apei de la robinet, eliminarea gustului neplacut de clor

filtrare-purificare-apa-potabila-watermagClorul din apa potabila poate fi eliminat cu ajutorul statiilor de filtrare cu carbon activ. Acestea inlatura gustul neplacut din apa tratata cu clor si filtreaza si anumite pesticide, ii redau aspectul limpede si inlatura mirosul dezagreabil.

Statiile de filtrare cu carbune granular activat sunt silentioase si eficiente in eliminarea clorului liber si a hidrogenului sulfurat din apa, amelioreaza considerabil gustul si mirosul apei tratate cu clor.

Filtrarea apei de la bucatarie cu carbune activat are si alte beneficii, pe langa eliminarea efectului clorinarii apei, precum filtrarea sedimentelor si a metalelor grele sau a parazitilor ce se pot afla in apa de baut (giardia si cryptosporidium).

statii-filtrare-apa-carbune-activFiltrarea apei de dus se poate face cu ajutorul filtrelor incorporate interschimbabile, care elimina clorul din apa si derivatii acestuia, previne mancarimile si uscaciunea sau exfolierea pielii, caderea parului si iritatiile ochilor cauzate de aburii apei clorinate.

Daca folosim aceste tipuri de filtre cu carbon, trebuie doar sa avem grija sa inlocuim filtrul carbon activ in mod regulat – la 3 luni sau la 6 luni, pentru ca altfel, pesticidele retinute vor trece in apa.