Nici un produs adaugat in cos!
Home / Produse / Analize apa / Analize apa potabila / Analize fizico-chimice / Determinarea oxigenului dizolvat

Determinarea oxigenului dizolvat

Detalii

Informatii generale: 

Cantitatea de oxigen dizolvată în apă depinde de temperatura apei, presiunea aerului şi de conţinutul în substanţe oxidabile şi microorganisme. Scăderea cantităţii de oxigen din apă duce la pierderea caracterului de prospeţime, un gust fad, devenind nepotabilă. De asemenea, scăderea oxigenului reduce capacitatea de autopurificare a apelor naturale, favorizând persistenţa poluării cu toate consecinţele nedorite.

Referentialul dupa care se executa analiza: 

Analiza de determinare a oxigenului dizolvat la apa potabila se executa in cadrul laboratorului propriu, conform standardului national SR EN ISO 5814:2013.

Principiul metodei:

Determinarea oxigenului dizolvat  la apa potabila se efectueaza cu ajutorul oxigenometrului electronic.

Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, probe recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat, recipientul se umple cu apa integral evitand formarea bulelor de aer, apoi se inchide recipientul etans.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 100ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este necesar.

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila  3 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza - electrochimica

Valori de referinta conform Legii apei1)

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 


Oxigenul dizolvat , mg O2/L

 

 

 Nu este precizat

 

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

Concentraţia de oxigen dizolvat în apă este extrem de importantă atât în natură cât şi pentru om. Oxigenul dizolvat are un rol esenţial în creşterea şi dezvoltarea vieţii în ecosistemele acvatice: oceane, lacuri, râuri şi alte ape de suprafaţă. Fără oxigen, apa poate deveni toxică din cauza descompunerii anaerobice a materiei organice. În mediul acvatic, un nivel de cel puţin 5 mg/l de oxigen favorizează creşterea sănătoasă a celor mai multe specii de peşti. În schimb, apa din cazane şi sistemele de încălzire nu trebuie să conţină mai mult de 10 mg/l de oxigen. Pentru reglarea continutului de oxigen din apa se pot folosi instalatii de ozonizare sau alte instalatii specifice.

 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanţa Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanţa Guvernului nr. 1/2011

Video

Cataloage

 
Produse asociate
Inchide
Ramai informat! Pentru a ne asigura ca regulile pe care le aplicam raman transparente pentru tine, te rugam sa parcurgi: Politica de confidentialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si Politica de utilizare cookie-uri.
OK, am inteles