Nici un produs adaugat in cos!

Determinarea turbiditatii

Disponibilitate: in stoc
Pret: 1399 Lei
Cod produs: WMFC-TB
Acest produs poate fi achizitionat doar la comanda!
Cantitate:

Detalii

Informatii generale: 

Turbiditatea vine din latinescul turbidus care inseamna tulburat.Turbiditatea reprezinta reducerea transparentei unui lichid, cauzata de prezenta materiilor nedizolvate. Turbiditatea este unul dintre cei mai importanti parametrii ai apei potabile si se datoreaza prezentei in apa a unor particule de natura organica sau anorganica, particule care se afla in suspensie si care nu sedimenteaza (nu se depun) in timp.

Referentialul dupa care se executa analiza: 

Analiza de determinarea a turbiditatii la apa potabila se executa in cadrul laboratorului propriu conform standardului national SR EN ISO 7027/2001.

Principiul metodei:

Determinarea turbiditatii la apa potabila se efectueaza cu ajutorul turbidimetrului electronic.

Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, probe recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 100ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este necesar.

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila 2 zile  la 2-8°C sau  6 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza - electrochimica

Valori de referinta conform Legii apei1)

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 


Turbiditatea2) , UNT

 

 

 max. 5,00

2)  Pentru apa rezultată din tratarea unei surse de suprafaţă nu se va depăşi 1,0 UNT (unităţi nefelometrice de turbiditate) înainte de dezinfecţie.

 

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

Turbiditatea caracterizeaza gradul de impuritate, de lipsa de limpezime si de transparenta a apei (sau a altui lichid). Apa care nu este limpede, prezinta un anumit nivel de turbiditate.
Turbiditatea pentru un lichid este precum fumul pentru aer. Impuritatile care produc turbiditatea sunt foarte fine si nu pot fi individualizate cu ochiul liber. Ele raman dispersate in volumul de lichid. Astfel lichidele ne par neclare si nu pot fi strabatute cu privirea. Este important sa nu confundam turbiditatea si culoarea apei. Spre deosebire de turbiditate, unde particulele raman solide, culoarea apei se datoreaza unor substante dizolvate in apa. Pentru reducerea turbiditatii apei se folosesc filtre speciale.

 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanţa Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanţa Guvernului nr. 1/2011

Video

Cataloage

 
Produse asociate