«

»

Jun 16

Despre apa poluata cu substante cancerigene

Poluarea apei poate avea cauze naturale sau poate fi cauzata de anumite activitati umane. Vorbim de poluarea microbiologica (bacterii, virusi, paraziti) sau poluare chimica. Conform studiilor in domeniu, cu exceptia intoxicatiilor ocazionale, cea mai mare parte a patologiilor cauzate de poluarea chimica a apei potabile sunt de natura canceroasa, in urma unei expuneri cronice (mai mult de 10 ani).

Printre cele mai frecvente substante identificate in apa poluata, multe sunt de natura cancerigena, precum arsenicul anorganic sau unii compusi rezultati in urma interactiunii solutiilor dezinfectante cu mediul in care este transportata apa pentru consum si nitratii. De asemnea, pesticidele sunt si ele pe lista cauzelor unor anumite tipuri de cancere.

apa-de-baut-sanatate-riscuri-boli

Arsenicul si compusii anorganici ai acestuia

O serie de studii epidemiologice au dovedit ca inhalarea sau ingestia de apa contaminata cu arsenic declanseaza cancere ale plamanilor, cancer de piele sau la vezica urinara. Alte studii stabilesc o legatura de cauzalitate intre apa cu arsenic si cancerul prostatei, ficat sau rinichi.

Subprodusii din apa potabila tratata prin clorinare

Subprodusii rezultati in urma dezinfectarii apei potabile prin clorinare se formeaza in urma reactiilor intre solutiile de dezinfectare (folosite pentru distrugerea microorganismelor din apa de baut) si materiile organice prezente in apa in mod natural.

Nitratii si nitritii in apa de baut. Cauze si efecte

Nitratii sun compusi chimici ce se gasesc in mod natural intr-o concentratie foarte mica in natura, in special in apele subterane, dar si in apele de suprafata si in sol. Nitratii se formeaza in urma fixarii azotului atmosferic in plante si descompunerea in materie organica. Compusii de azot din sol sunt purtati de apa de ploaie sin apele curgatoare in lacuri, plaje sau suprafete subterane.

Nitritii sunt, de asemenea, prezenti in cantitate foarte mica in apa naturala si in alimente, si sunt rezultatul unui proces de metabolizare a nitratilor in organism.

Apa potabila cu un continut de saruri de nitrati si nitriti ce depaseste 10 mg/l este foarte nociva pentru sanatate, mai ales pentru gravide, pentru mamele ce alapteaza si pentru bebelusi.

Alte substante cancerigene ce se pot gasi in apa de baut sunt unii compusi folositi la fabricarea conductelor si tevilor de transport a apei, in retele de canalizare, benzenul care poate ajunge acciental in apa sau in sol in urma depozitarii inadecvate a deseurilor industriale, plumbul care ajunge in apa foarte usor din suprafetele corodate ale tevilor ce transporta apa potabila.

Testerele si analizele speciale ale calitatii apei de baut sunt acum usor de facut datorita tehnologiei moderne!