Informatii generale:
Azotati sau Nitratii reprezinta un produs chimic cel mai frecvent el provine apa ca urmare a infiltrarilor in panza freatica din zonele agricole in care se foloseste in mod intensiv ingrasamantul, dar in egala masura el poate proveni si de la dejectii de animale depozitate necorespunzator.
Referentialul dupa care se executa analiza:
Analiza de determinarea a azotatilor la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului national SR ISO 7890-3:2000.
Principiul metodei:
Determinarea azotatilor la apa potabila se efectueaza spectrofotometric in prezenta salicilat de sodiu si azida de sodiu la 415nm.
Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 100ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este necesar.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile la 2-8°C sau 6 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza - spectrofotometric.
Valori de referinta conform Legii apei1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
|
max. 50,00 |
2) AZOTATI AZOTITI
+ =< 1
50 3
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
Este extrem de important sa se evite folosirea apei cu nivel ridicat de nitrati la baut. Acest lucru este deosebit de important atat pentru oameni (pentru sugari si copii mici, mamele care alapteaza, femeilor insarcinate si persoanelor in varsta, anumite categorii speciale de bolnavi cronici), cat si pentru animale mici de tip pasari in special in intervalul 0-15 zile, animale mari de tip porci, vaci, oi, capre in special la tineret (perioada starter). Amenintarea este mortala pentru oameni si animale in special la sugari sau animale tinere cunoscuta si sub denumirea de sufocare albastra. Acesta reprezinta o amenintare imediata atunci cand este gasita in apa de baut, la niveluri de peste standardul. Nitratii sunt convertiti la nitriti in intestine. Odata absorbit in fluxul sanguin, nitritii distrug hemoglobina care contribuie la transportul de oxigen prin sange.(copiii mai mari si adultii au o enzima care restabileste nivelul hemoglobinei, acelasi lucru este valabil si la animale)
De asemenea, atunci cand stiti ca sunt nitrati in apa, trebuie eliminata din calcul consumarea acesteia ca apa potabila. NU se fierbe apa intr-o incercare de a reduce nitrati! Prin fierbere creste concentrati de nitrati si automat riscurile potentiale. Daca sunteti preocupat de nitrati, discutati cu furnizorul de filtre pentru apa.
Pentru reducerea nivelului de azotati din apa se folosesc filtre speciale si instalatii de denitrificare.
Bibliografie: