Informatii generale:
Sulfatii din apa potabila provin in principal prin trecerea apei prin soluri cu ghips sau cărbune brun, dar pot proveni (în apele freatice) şi din descompunerea substanţelor organice ce impurifică apa, din ploile acide etc.
Referentialul dupa care se executa analiza:
Analiza de determinarea a sulfatilor la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului national STAS 3069-87.
Principiul metodei:
Determinarea sulfatilor la apa potabila se efectueaza spectrofotometric.
Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 100ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este necesar.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile la 2-8°C sau 6 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza - spectrofotometric.
Valori de referinta conform Legii apei1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
|
max. 250,0 |
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
Este extrem de important sa se evite folosirea apei cu nivel ridicat de sulfati la baut.
Pentru reducerea nivelului de sulfatilor din apa se folosesc filtre speciale.
Bibliografie: