Informatii generale:
Alcalinitatea apei se datoreaza bicarbonatilor si hidroxizilor si mai rar: boratilor, silicatilor, fosfatilor, sulfurilor acide etc.
Referentialul dupa care se executa analiza:
Analiza de determinarea a alcalinitatii la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului national SR EN ISO 9963-1:2002.
Principiul metodei:
Alcalinitatea se determina prin titrarea apei de analizat cu acid clorhidric de concentratie 0,1 N (HCl 0,1 N) in prezenta fenolftaleinei si metiloranjului ca indicatori, dupa cum urmeaza:
1.Se titreaza apa de analizat cu HCl 0,1 N, in prezenta fenolftaleinei ca indicator pana la disparitia culorii roz, cand se obtine astfel alcalinitatea permanenta (P).
2.Se adauga indicatorul metiloranje si se continua titrarea cu HCl 0,1 Npana la culoarea galben-portocaliu, cand se obtine astfel alcalinitatea totala (T).
Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat, Se umple sticla complet cu proba si se introduce dopul astfel incat sa nu mai fie aer in sticla.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 210ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – Se elimina tot clorul liber prezent adaugand 0,1 ml solutie de tiosulfat de sodiu 0,1 mol/l pentru 200 ml proba. Aceasta metoda elimina pana la 1,8 mg/l clor.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile la 2-8°C sau 6 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza - volumetrica.
Valori de referinta conform Legii apei1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
|
NU ESTE prevazut |
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
Determinarea alcalinitatii este un parametru important ce se urmareste in cazul instalatiilor casnice, a instalatiilor de dedurizare apa, intrucat apele cu un continut excesiv de alcalinitate nu pot fi folosite in nici un domeniu, casnic sau industrial, datorita agresivitatii chimice care provoaca depuneri ori coroziune in contact cu metalul.
Pentru reducerea alcalinitatii se pot folosi in functie de necesitati o instalatie cu osmoza inversa, un dedurizator sau alte instalatii speciale.
Bibliografie: