Determinarea CBO5
Detalii
Informatii generale:
Acest indice reprezintă o măsură a impurificării organice a apelor reziduale şi este cantitatea de oxigen (mg/masă) necesară pentru degradarea oxidativa de catre microorganisme a substanţelor organice continute dintr-un litru de apă la 20 0C, timp de 5 zile (CBO5). Se mai pot determina consumul de oxigen în 24 de ore (CBO24), consumul biochimic imediat de oxigen (CBIO) şi consumul în 20 de zile (CBO20).
Referentialul dupa care se executa analiza:
Analiza de determinarea a CBO5 (continutului biochimic de oxigen dizolvat dupa 5 zile) la apa uzata se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardelor nationale STAS 6560-82 si SR EN 1899-2/2002.
Principiul metodei:
Determinarea CBO5 la apa uzata se efectueaza cu ajutorul sistemului automat de citire a consumului de oxigen dizolvat.
Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, probe recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat, recipientul se umple cu apa integral evitand formarea bulelor de aer, apoi se inchide recipientul etans.
Este important ca flacoanele sa fie foarte bine curatate inainte de utilizare. Se adauga in flaconul gol 5 ml pana la 10 ml solutie de spalare (de exemplu 2,5 g iod si 12,5 iodura de potasiu la litrul acid sulfuric 1 %(V/V) agitand bine pentru a acoperi peretii flaconului. Se lasa in repaus 15 minute, se arunca solutia si se spala foarte bine cu apa de la robinet si in final cu apa deionizata. Astfel de recipiente curatate in acest mod pot fi solicitate direct de la laborator in cazul in care beneficiarul nu dispune de solutiile necesare pentru curatarea recipientelor de transport probe.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 500ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este necesar.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila 3 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza - electrochimica.
Valori de referinta conform NTPA 001 si NTPA 002 1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
|
(acesti parametri sunt orientativi de cele mai multe ori aceste valori maximale se fixeaza in autorizatia integrata de mediu acolo unde este cazul)
|
NTPA 001- limitelor de incarcare cu poluanti a apelor uzate industriale si orasenesti la evacuarea in receptori naturali |
NTPA 002-evacuare a apelor uzate in retelele de canalizare ale localitatilor si direct in statiile de epurare |
max. 25 |
max. 300 |
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
Cunoasterea valorii consumului biochimic de oxigen la 5 zile (CBO5) este extrem de importantă in evaluarea gradului de poluare a apei uzate exprimand cantitatea de substante organice biodegradabile continute in apa respectiva.
Bibliografie:
-
H.G. 188/ 20.03.2002 pentru aprobarea unor norme privind condiile de descarcare in mediul acvatic a apelor uzate, modificata si completata prin H.G. 352/11.05.2005