Informatii generale:
Conductivitatea electrică a apei reprezintă proprietatea acelei soluţii de a conduce curentul electric, în funcţie de cantitatea de ioni prezenţi în apă.
Referentialul dupa care se executa analiza:
Analiza de determinarea a conductivitatii la apa potabila se executa in cadrul laboratorului propriu conform standardului national SR EN 27888:1997.
Principiul metodei:
Determinarea conductivitatii la apa potabila se efectueaza cu ajutorul conductometrului electronic prevazut cu electrod de sticla.
Cauze de respingere a probei – cantitate de proba necorespunzatoare, probe recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 100ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este necesar.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila 2 zile la 2-8°C sau 6 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza - electrochimica.
Valori de referinta conform Legii apei1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
|
max. 2.500 |
2) Apa nu trebuie să fie agresivă
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
Apa ionizata este utilizata de organism în mod unic. Moleculele de H2O adera una la cealalta, formand ciorchini (clusteri) de molecule. In timp ce in apa obisnuita un ciorchine este format din 12-18 molecule, apa ionizata are ciorchini hexagonali, formati din doar 6 molecule. Aceasta structura mai mica patrunde in celule mult mai usor decat apa „normala”. Structura de ciorchine apare in urma ionizarii. Acest procedeu creste capacitatea de hidratare a apei de pana la 6 ori, deoarece apa este absorbita, patrunde in celule si este utilizata de organism mult mai usor. Pentru reducerea conductivitatii se foloseste o instalatie cu osmoza inversa sau alte instalatii specifice.
Bibliografie: