Informatii generale:
Cadmiu se gaseste in apele de suprafata dar si cele de adancime ca urmare a infiltrarilor prin panza freatica a diverselor deseuri si reprezinta un pericol major pentru sanatatea umana, fiind deosebit de nociv.
Referentialul dupa care se executa analiza:
Analiza de determinare a continutului de cadmiu la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului national SR ISO 8288:2001.
Principiul metodei:
Determinarea continutului de cadmiu la apa potabila se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.
Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, probe recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat, inainte de prelevarea probelor, recipienul dupa ce au fost spalat in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 100ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – Daca se determina metalele totale, probele se trateaza cu acid azotic conc. (d=1,4), imediat dupa prelevare, pana la obtinerea unui pH cuprins intre 1 si 2. Se noteaza cantitatea de acid azotic adaugat si se utilizeaza acelas ivolum pentru prepararea probei martor. Daca se determina numai metalele dizolvate probele se filtreaza, imediat ce este posibil dupa prelevare, pe o membrana filtranta cu diametrul nominal al porilor de 0,45 µm si se aciduleaza imediat filtratul cu acid azotic conc (d=1,4) pana la obtinerea unui pH cuprins intre 1 si 2.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila 2 zile la 2-8°C sau 6 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara.
Valori de referinta conform Legii apei1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
Cadmiu, µg/L |
5 |
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
Pentru reducerea continutului de cadmiu al apei se folosesc adesea instalatii speciale.
Bibliografie: