Nici un produs adaugat in cos!
Home / Produse / Analize apa / Analize apa potabila / Analize fizico-chimice / Determinarea continutului de fier

Determinarea continutului de fier

Detalii

Informatii generale: 

Fierul apare natural in apele de adancime sub trei forme: Ferura de Fier (apa este limpede), Fierul Feric (apa rosie) si Complex organic rosu continand fier (Fierul Organic).

Referentialul dupa care se executa analiza: 

Analiza de determinare a continutului de fier la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului  national SR 13315:1996 +C91:2008.

Principiul metodei:

Determinarea continutului de fier  la apa potabila  se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.

Cauze de respingerea probei  cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat, inainte de prelevarea probelor, recipientul dupa ce au fost spalat in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 100ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – Probele, de circa 1L , se iau in recipiente de sticla sau de material plastic. Determinarea fierului se efectueaza pe probe filtrate prin hartie de filtru cu porozitate medie, spalata cu acid azotic d = 1,4 luat 1+1. (NOTA – In cazul cand intereseaza si continutul de fier din suspensii, probele nu se filtreaza inaintea conservarii.). Conservarea probelor se face prin adaugarea de acid azotic d = 1,4 pana la   pH = 1…3, si inca 2 ml pentru fiecare litru de proba.

 

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila 2 zile  la 2-8°C sau  6 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara

Valori de referinta conform Legii apei1)

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 

Fier, µg/L    

 200

 

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

Fierul apare natural in apele de adancime sub trei forme: Ferura de Fier (apa este limpede), Fierul Feric (apa rosie) si Complex organic rosu continand fier (Fierul Organic).

Fiecare stare poate fi prezenta singura dar si in combinatie cu celelalte. Fierul in prima forma se mai numeste si bicarbonat feros. Apa este limpede cand este proaspata dar devine tulbure in contact cu aerul. Aerul oxideaza ferura de fier si o transforma in Fierul Feric sau hidroxid feric, care este vizibil in apa proaspata si este de culoare rosie. Fierul Organic este o combinatie de vegetatie descompusa si fier. Aceste materii organice sunt cauza culorii rosiatice a apei. Anumite bacterii se hranesc cu fier. Ele oxideaza fierul din feros in feric si il depoziteaza intr-o masa gelatinoasa cu care se inconjoara. Aceste formatiuni gelatinoase sunt periculoase pentru ca pot bloca valvele si mediile de filtrare.

Pentru reducerea continutului de fier a apei se folosesc adesea instalatii speciale de deferizare.

 

 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanţa Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanţa Guvernului nr. 1/2011

Video

Cataloage

 
Produse asociate
Inchide
Ramai informat! Pentru a ne asigura ca regulile pe care le aplicam raman transparente pentru tine, te rugam sa parcurgi: Politica de confidentialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si Politica de utilizare cookie-uri.
OK, am inteles