Nici un produs adaugat in cos!
Home / Produse / Analize apa / Analize apa potabila / Analize fizico-chimice / Determinarea continutului de magneziu

Determinarea continutului de magneziu

Detalii

Informatii generale: 

Magneziul este un mineral care actioneaza ca factor de crestere si este esential pentru celule, fiind un tonic general, regenerant, echilibrant psihic si mentine constanta concentratia calciului din sange. Aportul de magneziu necesar poate fi completat si cu o apa minerala.

Referentialuldupa care se executa analiza: 

Analiza de determinare a continutului de magneziu la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului  national SR EN  ISO 7980:2002 .

Principiul metodei:

Determinarea continutului de magneziu  la apa potabila  se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.

Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltata in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat, inainte de prelevarea probelor, recipientul dupa ce au fost spalat in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 100ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – Se preleveaza probele in recipienti de polietilena sau de polipropilena, curate.  Dupa prelevare se aciduleaza, cat mai repede posibil, cu 8 ml acid clorhidric conc. pentru a reduce pH-ul si pentru a evita precipitarea carbonatului de calciu. Probele trebuie sa fie analizate cat mai curand posibil dupa prelevare.

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile  la 2-8°C sau  6 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara

Valori de referinta conform Legii apei1)

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 

Magneziu, mg/L    

 Nu este prevazuta

 

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

O prezenta excesiva  de saruri de calciu si magneziu  in apa se intalneste de obicei in apele provenite din puturi. Duritatea excesiva face ca aceste ape sa nu poata fi folosite in  nici un domeniu, casnic sau industrial, datorita agresivitatii chimice care provoaca depuneri de saruri de calciu si magneziu pe conducte iar consumul zilnic al acesteia conduce adesea la formarea de calculi renali.

Pentru reducerea duritatii apei se folosesc adesea filtre si instalatii de dedurizare.

 

 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanţa Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanţa Guvernului nr. 1/2011

Video

Cataloage

 
Produse asociate
Inchide
Ramai informat! Pentru a ne asigura ca regulile pe care le aplicam raman transparente pentru tine, te rugam sa parcurgi: Politica de confidentialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si Politica de utilizare cookie-uri.
OK, am inteles