Informatii generale:
Magneziul este un mineral care actioneaza ca factor de crestere si este esential pentru celule, fiind un tonic general, regenerant, echilibrant psihic si mentine constanta concentratia calciului din sange. Aportul de magneziu necesar poate fi completat si cu o apa minerala.
Referentialuldupa care se executa analiza:
Analiza de determinare a continutului de magneziu la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului national SR EN ISO 7980:2002 .
Principiul metodei:
Determinarea continutului de magneziu la apa potabila se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.
Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltata in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat, inainte de prelevarea probelor, recipientul dupa ce au fost spalat in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 100ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – Se preleveaza probele in recipienti de polietilena sau de polipropilena, curate. Dupa prelevare se aciduleaza, cat mai repede posibil, cu 8 ml acid clorhidric conc. pentru a reduce pH-ul si pentru a evita precipitarea carbonatului de calciu. Probele trebuie sa fie analizate cat mai curand posibil dupa prelevare.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile la 2-8°C sau 6 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara.
Valori de referinta conform Legii apei1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
Magneziu, mg/L |
Nu este prevazuta |
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
O prezenta excesiva de saruri de calciu si magneziu in apa se intalneste de obicei in apele provenite din puturi. Duritatea excesiva face ca aceste ape sa nu poata fi folosite in nici un domeniu, casnic sau industrial, datorita agresivitatii chimice care provoaca depuneri de saruri de calciu si magneziu pe conducte iar consumul zilnic al acesteia conduce adesea la formarea de calculi renali.
Pentru reducerea duritatii apei se folosesc adesea filtre si instalatii de dedurizare.
Bibliografie: