Informatii generale:
Manganul este prezent in multe soluri si sedimente ca si in roci a caror structura le-a fost modificata din cauza caldurii si presiunii. Manganul se gaseste in apele de adancime intre 2-3 mg/litru. Este greu de eliminat datorita conditiilor care trebuie indeplinite (pH, raportul bicarbonati/carbonati, si de prezenta altor minerale in special fier).
Referentialul dupa care se executa analiza:
Analiza de determinare a continutului de mangan la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului national SR 8662-2:1996.
Principiul metodei:
Determinarea continutului de mangan la apa potabila se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.
Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, probe recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat, inainte de prelevarea probelor, recipientul dupa ce au fost spalate in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 100ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – Probele, de circa 1L, se iau in recipiente de sticla sau de material plastic. Determinarea managanului se efectueaza pe probe filtrate prin hartie de filtru cu porozitate medie, spalata cu acid azotic d = 1,4 luat 1+1. Conservarea probelor se face prin adaugarea de acid azotic d = 1,4 pana la pH = 1…3, si inca 2 ml pentru fiecare litru de proba.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila 2 zile la 2-8°C sau 6 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara.
Valori de referinta conform Legii apei1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
Mnagan, µg/L |
50 |
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
Pentru reducerea continutului de managan al apei se folosesc adesea instalatii speciale de deferizare/demanganaizare.
Bibliografie: