Nici un produs adaugat in cos!
Home / Produse / Analize apa / Analize apa potabila / Analize fizico-chimice / Determinarea continutului de mangan

Determinarea continutului de mangan

Detalii

Informatii generale: 

Manganul este prezent in multe soluri si sedimente ca si in roci  a caror structura le-a fost modificata din cauza caldurii si presiunii. Manganul se gaseste in apele de adancime intre 2-3 mg/litru. Este greu de eliminat datorita conditiilor care trebuie indeplinite (pH, raportul bicarbonati/carbonati, si de prezenta altor minerale in special fier).

Referentialul dupa care se executa analiza: 

Analiza de determinare a continutului de mangan la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului  national SR 8662-2:1996.

Principiul metodei:

Determinarea continutului de mangan  la apa potabila  se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.

Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, probe recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat, inainte de prelevarea probelor, recipientul dupa ce au fost spalate in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 100ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – Probele, de circa 1L, se iau in recipiente de sticla sau de material plastic. Determinarea managanului se efectueaza pe probe filtrate prin hartie de filtru cu porozitate medie, spalata cu acid azotic d = 1,4 luat 1+1. Conservarea probelor se face prin adaugarea de acid azotic d = 1,4 pana la   pH = 1…3, si inca 2 ml pentru fiecare litru de proba.

 

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila 2 zile  la 2-8°C sau  6 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara

Valori de referinta conform Legii apei1)

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 

Mnagan, µg/L    

 50

 

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

Pentru reducerea continutului de managan al apei se folosesc adesea instalatii speciale de deferizare/demanganaizare.

 

 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanţa Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanţa Guvernului nr. 1/2011

Video

Cataloage

 
Produse asociate
Inchide
Ramai informat! Pentru a ne asigura ca regulile pe care le aplicam raman transparente pentru tine, te rugam sa parcurgi: Politica de confidentialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si Politica de utilizare cookie-uri.
OK, am inteles