Informatii generale:
Potasiu este un nutrient esential pentru mentinerea volumului de fluid in organism si important pentru reglarea echilibrului dintre acizi si electroliti, joaca un rol crucial si in mentinerea sanatatii inimii.
Referentialul dupa care se executa analiza:
Analiza de determinare a continutului de potasiu la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului national STAS 3223/1-92.
Principiul metodei:
Determinarea continutului de potasiu la apa potabila se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.
Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat,inainte de prelevarea probelor, recipienterlor, dupa ce au fost spalate in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 100ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – Se preleveaza probele in recipienti de polietilenasau de polipropilena, curate. Dupa prelevare se aciduleaza, cat mai repede posibil, cu 8 ml acid clorhidric conc. pentru a reduce pH-ul si pentru a evita precipitarea carbonatului de calciu. Probele trebuie sa fie analizate cat mai curand posibil dupa prelevare.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile la 2-8°C sau 6 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara.
Valori de referinta conform Legii apei1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
Potasiu, mg/L |
Nu este prevazut |
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
Aportul in exces de potasiu intr-o apa se traduce printr-o dieta numita de specialistihiperpotasicasi care se manifesta prin letargie, iritabilitate, cresterea tensiunii arteriale.
Pentru reducerea continutului de potasiu a apei se folosesc adesea filtre si instalatiispeciale.
Bibliografie: