Nici un produs adaugat in cos!
Home / Produse / Analize apa / Analize apa potabila / Analize fizico-chimice / Determinarea continutului de potasiu

Determinarea continutului de potasiu

Detalii

Informatii generale: 

Potasiu este un nutrient esential pentru mentinerea volumului de fluid in organism si important pentru reglarea echilibrului dintre acizi si electroliti, joaca un rol crucial si in mentinerea sanatatii inimii.  

Referentialul dupa care se executa analiza: 

Analiza de determinare a continutului de potasiu la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului  national STAS 3223/1-92.

Principiul metodei:

Determinarea continutului de potasiu  la apa potabila  se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.

Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat,inainte de prelevarea probelor, recipienterlor, dupa ce au fost spalate in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 100ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – Se preleveaza probele in recipienti de polietilenasau de polipropilena, curate.  Dupa prelevare se aciduleaza, cat mai repede posibil, cu 8 ml acid clorhidric conc. pentru a reduce pH-ul si pentru a evita precipitarea carbonatului de calciu. Probele trebuie sa fie analizate cat mai curand posibil dupa prelevare.

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile  la 2-8°C sau  6 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara

Valori de referinta conform Legii apei1)

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 

Potasiu, mg/L    

 Nu este prevazut

 

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

Aportul in exces de potasiu intr-o apa se traduce printr-o dieta numita de specialistihiperpotasicasi  care se manifesta prin letargie, iritabilitate, cresterea tensiunii arteriale.

Pentru reducerea continutului de potasiu a apei se folosesc adesea filtre si instalatiispeciale.

 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanţa Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanţa Guvernului nr. 1/2011

Video

Cataloage

 
Produse asociate
Inchide
Ramai informat! Pentru a ne asigura ca regulile pe care le aplicam raman transparente pentru tine, te rugam sa parcurgi: Politica de confidentialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si Politica de utilizare cookie-uri.
OK, am inteles