Nici un produs adaugat in cos!
Home / Produse / Analize apa / Analize apa potabila / Analize fizico-chimice / Determinarea continutului de sodiu

Determinarea continutului de sodiu

Detalii

Informatii generale: 

Sodiul este un mineral esential, avand rol important in mentinerea functionalitatii corespunzatoare a organismului. El intervine, alaturi de potasiu, in reglarea echilibrului hidrosalin, influentand astfel direct valorile tensiunii arteriale si volemia, si participand in mod activ la mentinerea homeostaziei mediului intern. De asemenea, sodiul are rol in mentinerea la parametrii normali a activitatii musculare si nervoase.  

Referentialul dupa care se executa analiza: 

Analiza de determinare a continutului de sodiu la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului  national STAS 3223/2-80.

Principiul metodei:

Determinarea continutului de sodiu  la apa potabila  se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.

Cauze de respingerea probei  cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltata in recipiente necorespunzatoare, proba neetichetata corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat, inainte de prelevarea probelor, recipientul dupa ce a fost spalat in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 100ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – Se preleveaza probele in recipienti de polietilena sau de polipropilena, curate.  Dupa prelevare se aciduleaza, cat mai repede posibil, cu 8 ml acid clorhidric conc. pentru a reduce pH-ul si pentru a evita precipitarea carbonatului de calciu. Probele trebuie sa fie analizate cat mai curand posibil dupa prelevare.

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile  la 2-8°C sau  6 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara

Valori de referinta conform Legii apei1)

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 

Sodiu, mg/L    

 200 mg/L

 

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

Aportul in exces de sodiu intr-o apa se traduce printr-o dieta numita de specialisti hipersodata, are drept efect instalarea hipernatremiei (tulburare electrolitica ce se caracterizeaza prin cresterea concentratiei de sodiu din sange) si  care se manifesta prin letargie, iritabilitate, cresterea tensiunii arteriale.

Pentru reducerea continutului de sodiu a apei se folosesc adesea filtre si instalatii speciale.

 

 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanţa Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanţa Guvernului nr. 1/2011

Video

Cataloage

 
Produse asociate
Inchide
Ramai informat! Pentru a ne asigura ca regulile pe care le aplicam raman transparente pentru tine, te rugam sa parcurgi: Politica de confidentialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si Politica de utilizare cookie-uri.
OK, am inteles