Informatii generale:
Sodiul este un mineral esential, avand rol important in mentinerea functionalitatii corespunzatoare a organismului. El intervine, alaturi de potasiu, in reglarea echilibrului hidrosalin, influentand astfel direct valorile tensiunii arteriale si volemia, si participand in mod activ la mentinerea homeostaziei mediului intern. De asemenea, sodiul are rol in mentinerea la parametrii normali a activitatii musculare si nervoase.
Referentialul dupa care se executa analiza:
Analiza de determinare a continutului de sodiu la apa potabila se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului national STAS 3223/2-80.
Principiul metodei:
Determinarea continutului de sodiu la apa potabila se efectueaza prin metoda spectroscopiei de absorbtie atomica in flacara.
Cauze de respingerea probei – cantitate de proba necorespunzatoare, proba recoltata in recipiente necorespunzatoare, proba neetichetata corespunzator etc.
Recipient de recoltare – recipient curat, inainte de prelevarea probelor, recipientul dupa ce a fost spalat in mod obisnuit, se spala cu acid azotic d = 1,4 diluat 1+1 si apoi cu apa.
Cantitate de proba necesara executarii analizei - minim 100ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare – Se preleveaza probele in recipienti de polietilena sau de polipropilena, curate. Dupa prelevare se aciduleaza, cat mai repede posibil, cu 8 ml acid clorhidric conc. pentru a reduce pH-ul si pentru a evita precipitarea carbonatului de calciu. Probele trebuie sa fie analizate cat mai curand posibil dupa prelevare.
Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabil 2 zile la 2-8°C sau 6 ore la temperatura mediului ambiant.
Metoda de analiza –spectroscopie de absorbtie atomica in flacara.
Valori de referinta conform Legii apei1)
Parametru / Unitatea de masura |
Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) |
Sodiu, mg/L |
200 mg/L |
Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta –
Aportul in exces de sodiu intr-o apa se traduce printr-o dieta numita de specialisti hipersodata, are drept efect instalarea hipernatremiei (tulburare electrolitica ce se caracterizeaza prin cresterea concentratiei de sodiu din sange) si care se manifesta prin letargie, iritabilitate, cresterea tensiunii arteriale.
Pentru reducerea continutului de sodiu a apei se folosesc adesea filtre si instalatii speciale.
Bibliografie: