Nici un produs adaugat in cos!

Determinarea pH-ului

Detalii

 

Informatii generale: 

pH-ul reprezintă logaritmul cu semn schimbat al concentrației ionilor de hidrogen din soluție. Prin noțiunea de pH se exprimă cantitativ aciditatea (sau bazicitatea) unei substanțe, pe baza concentrației ionilor numiți hidroniu H3O+

0 ≤ pH ≤ 7 => pH acid | soluție acidă

pH = 7 => pH neutru | soluție neutră

7 ≤ pH ≤ 14 => pH bazic | soluție bazică

Referentialul dupa care se executa analiza: 

Analiza de determinare a pH-ului la apa potabila si uzata se executa in cadrul laboratoului propriu conform standardului national SR EN ISO 10523:2012.

Principiul metodei:

Determinarea pH-ului la apa potabila si uzata se efectueaza cu ajutorul  pH-metrului electronic prevazut cu electrod de sticla.

Cauze de respingere a probei – cantitate de proba necorespunzatoare, probe recoltate in recipiente necorespunzatoare, probe neetichetate corespunzator etc. 

Recipient de recoltare – recipient curat.

Cantitate de proba necesara executarii analizei -  minim 100ml.

Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este necesar.

Stabilitate proba – apa proaspat recoltata este stabila 2 zile  la 2-8°C sau  6 ore la temperatura mediului ambiant. 

Metoda de analiza - electrochimica

Valori de referinta conform Legii apei potabile1

Parametru / Unitatea de masura

Valoarea CMA (Concentratia maxima admisa) 


pH2),3) (unităţi de pH)

 

 

6,5…9,5

2) Apa nu trebuie să fie agresivă

3) Pentru apa plată îmbuteliată valoarea minimă poate fi redusă până la 4,5 unităţi de pH. Pentru apa îmbuteliată care conţine în mod natural sau este îmbogăţită cu bioxid de carbon, valoarea pH poate fi mai mică.

Recomandari pentru efectuarea analizei/ Efecte ale depasirii valorilor de referinta

Substantele puternic acide sau alcaline afecteaza pH-ul apei, cu consecinte negative multiple. Pestii mor de regula la pH 4,5. Pe aceasta linie, a aparut in ultimele decenii marea problema a ploilor acide, ce au dus nu doar la moartea padurilor, ci si la "moartea" multor lacuri, in special in nordul Europei, fenomen dificil de combatut, asadar valoarea pH-ului poate fi un bun indicator al poluarii  apei. Pentru reglarea pH-ului apei se folosesc instalatii specifice.

 

Bibliografie:

  1. LEGEA 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare Legea nr. 311/2004, Ordonanţa Guvernului nr. 11/2010,  Legea nr. 124/2010 si  Ordonanţa Guvernului nr. 1/2011

Video

Cataloage

 
Produse asociate
Inchide
Ramai informat! Pentru a ne asigura ca regulile pe care le aplicam raman transparente pentru tine, te rugam sa parcurgi: Politica de confidentialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si Politica de utilizare cookie-uri.
OK, am inteles