«

»

Oct 20

Despre apa de la robinet si apa dura

apa-robinet-analize-apa-potabilaSe poate intampla ca apa care ajunge la robinetele noastre sa nu fie atat de curata asa cum ar trebui, din diferite motive. Fie ansamblul de robinete, filtrele sau disipatoarele de jet nu sunt curatate in mod regulat si devin medii ce favorizeaza dezvoltarea germenilor si a microbilor, fie se creeaza retururi de apa din cauza variatiilor de presiune din tevi.

De asemenea, in urma interventiilor tehnice in reteaua de transport, apa care ajunge la robinetul nostru are un aspec tulbure, dezagreabil.

Desi apa furnizata prin sistemul public de apa potabila este controlata, pentru o calitate cat mai buna, este recomandata filtrarea suplimentara de catre consumator prin sisteme de purificare sau filtre usor de instalat si de folosit.

Aceaste filtre si statii de purificare a apei au rolul de a elimina acele impuritati cauzate de tartrul depus in timp pe tevi, tratarea apei cu clor, pesticidele sau bacteriile pe care apa le colecteaza pe durata transportului de la statiile de la alimentare pana la robinetul consumatorilor.

Protejarea aparaturii electrocasnice. Apa dura

depuneri-calcar-apa-duraDepunerile de calcar (sau tartru) sunt principala cauza a reducerii duratei de viata si buna functionare a aparatelor si a instalatiilor electrocasnice, precum masina de spalat rufe sau masina de spalat vase, boilerul electric sau centrala termica, ori alte instalatii ce folosesc apa.

Principalele componente ale tartrului ce se depune pe tevi, pe robinete sau pe rezistente sunt sarurile de calciu, iar duritatea apei este apreciata in functie de prezenta ionilor de calciu si de magneziu din apa.

apa-dura-efecte-depuneri-calcarDuritatea apei se masoara de regula in grad francez sau german, iar duritatea medie a apelor in Romania este de 20 grade germane, ceea ce se traduce prin 400 de grame de calcar la un metru cub de apa.

Tartrul apare atunci cand apa este incalzita sau intra in contact cu anumite tipuri de materiale care favorizeaza cristalizarea si depunerea sarurilor. Putem vorbi de o apa cu duritate ridicata, atunci cand coeficientul de duritate depaseste 20 de grade germane.

Instalatiile de dedurizare a apei, adaptate la consum si la tipul de apa

Dedurizarea apei este importanta pentru protejarea aparaturii electrocasnice si a instalatiilor, dar si pentru a creste calitatea apei de consum, pentru gatit sau pentru spalat.

dedurizatoare-apadura-watermagApa dedurizata face ca hainele sa fie mai bine spalate si sa nu se deterioreze foarte repede, iar consumul de detergenti sa scada pana la 50%. In acelasi timp, vor fi evitate alergiile cutanate, ce pot fi provocate de apa dura.

In functie de consumul obisnuit de apa din gospodarie, putem alege dedurizatoare special proiectate pentru un consum mic de apa cu un grad mic sau mediu de duritate, sau pentru un consum mare de apa cu o duritate ridicata.

Sistemele de dedurizare a apei sunt automate, si pot fi programate in functie de caracteristicile apei, iar procesul de regerare a apei se declanseaza in functie de timp si de cantitatea de apa tratata.