«

»

Nov 14

Despre apa dura si apa moale

apa-din-naturaApa dură este acea apă ce conţine o cantitate mare de săruri, în special săruri de calciu şi magneziu, spre deosebire de apa „moale”, cu o concentraţie mică de săruri.

  • În general, apa dură nu prezintă riscuri pentru sănătate, mai ales pentru persoanele cu un organism sănătos şi rezistent, ba dimpotrivă, s-a constatat că riscul apariţiei pietrelor la rinichi este mai mic.

Cercetările specialiştilor privind efectele apei dure asupra sănătăţii organismului uman au început în America prin anii 1970 şi au studiat tipurile de apă şi efectele acesteia în diferite zone din lume, inclusiv din Europa.

Studiile au continuat până în prezent, şi s-a dovedit că efectul apei dure asupra sănătăţii este unul benefic: apa cu un coeficient mai mare de duritate, reduce riscurile apariţiei calculilor renali şi a litiazei renale.

apa-dura-efecteApa dură vine însă, la pachet cu o serie de dezavantaje, care nu sunt deloc de neglijat. Apa cu duritate ridicată diminuează proprietăţile detergenţilor şi ale săpunurilor, instalaţiile şi conductele se încarcă cu tartru, iar în agricultură solurile irigate cu apă dură pot deveni sterile în timp.

Apa „moale”, sau cu o concentraţie foarte mică de săruri de calciu şi magneziu, are de asemenea dezavantajele ei: este foarte corozivă şi astfel este favorizată dezvoltarea bacteriilor în locurile corodate, ruginite, ale conductelor ce transportă apa.

apa-dura-efecte-sanatateMai mult decât atât, din cauza coroziunilor, apa colectează substanţe nocive, precum cupru sau plumb, ori alţi compuşi dăunători pentru sănătate, ce se regăsesc în materialele din care sunt fabricate conductele.

Pentru ca instalaţiile şi conductele să fie protejate la corodare, avem nevoie de o apă cu o concentraţie echilibrată de săruri, astfel încât depunerile să nu afecteze calitatea apei şi să fie prevenită deteriorarea ţevilor.