Oct 20

Despre apa de la robinet si apa dura

apa-robinet-analize-apa-potabilaSe poate intampla ca apa care ajunge la robinetele noastre sa nu fie atat de curata asa cum ar trebui, din diferite motive. Fie ansamblul de robinete, filtrele sau disipatoarele de jet nu sunt curatate in mod regulat si devin medii ce favorizeaza dezvoltarea germenilor si a microbilor, fie se creeaza retururi de apa din cauza variatiilor de presiune din tevi.

De asemenea, in urma interventiilor tehnice in reteaua de transport, apa care ajunge la robinetul nostru are un aspec tulbure, dezagreabil.

Desi apa furnizata prin sistemul public de apa potabila este controlata, pentru o calitate cat mai buna, este recomandata filtrarea suplimentara de catre consumator prin sisteme de purificare sau filtre usor de instalat si de folosit.

Aceaste filtre si statii de purificare a apei au rolul de a elimina acele impuritati cauzate de tartrul depus in timp pe tevi, tratarea apei cu clor, pesticidele sau bacteriile pe care apa le colecteaza pe durata transportului de la statiile de la alimentare pana la robinetul consumatorilor.

Protejarea aparaturii electrocasnice. Apa dura

depuneri-calcar-apa-duraDepunerile de calcar (sau tartru) sunt principala cauza a reducerii duratei de viata si buna functionare a aparatelor si a instalatiilor electrocasnice, precum masina de spalat rufe sau masina de spalat vase, boilerul electric sau centrala termica, ori alte instalatii ce folosesc apa.

Principalele componente ale tartrului ce se depune pe tevi, pe robinete sau pe rezistente sunt sarurile de calciu, iar duritatea apei este apreciata in functie de prezenta ionilor de calciu si de magneziu din apa.

apa-dura-efecte-depuneri-calcarDuritatea apei se masoara de regula in grad francez sau german, iar duritatea medie a apelor in Romania este de 20 grade germane, ceea ce se traduce prin 400 de grame de calcar la un metru cub de apa.

Tartrul apare atunci cand apa este incalzita sau intra in contact cu anumite tipuri de materiale care favorizeaza cristalizarea si depunerea sarurilor. Putem vorbi de o apa cu duritate ridicata, atunci cand coeficientul de duritate depaseste 20 de grade germane.

Instalatiile de dedurizare a apei, adaptate la consum si la tipul de apa

Dedurizarea apei este importanta pentru protejarea aparaturii electrocasnice si a instalatiilor, dar si pentru a creste calitatea apei de consum, pentru gatit sau pentru spalat.

dedurizatoare-apadura-watermagApa dedurizata face ca hainele sa fie mai bine spalate si sa nu se deterioreze foarte repede, iar consumul de detergenti sa scada pana la 50%. In acelasi timp, vor fi evitate alergiile cutanate, ce pot fi provocate de apa dura.

In functie de consumul obisnuit de apa din gospodarie, putem alege dedurizatoare special proiectate pentru un consum mic de apa cu un grad mic sau mediu de duritate, sau pentru un consum mare de apa cu o duritate ridicata.

Sistemele de dedurizare a apei sunt automate, si pot fi programate in functie de caracteristicile apei, iar procesul de regerare a apei se declanseaza in functie de timp si de cantitatea de apa tratata.

Oct 15

Este mai buna apa din comert decat apa de la robinet?

Cei mai multi dintre noi preferam sa nu bem apa de la robinet, din sistemul public de distributie, si cumparam apa minerala sau plata imbuteliata.

Stim cu totii ca apa este esentiala pentru sanatate, iar pentru a asigura corpului ceea ce are nevoie, apa trebuie sa fie potabila si sa-si pastreze si proprietatile benefice pentru organism.

Apa de la robinet este potabila, insa nu pastreaza toate proprietatile benefice pentru organism. Din cauza clorului si a drumului parcurs de la statiile de tratare si potabilizare, pana la robinetul consumatorului, apa isi schimba culoarea, gustul si chiar mirosul, si colecteaza microorganisme, metale sau alte substante nocive.

Apa imbuteliata este mai curata si mai sanatoasa ?

apa-potabila-imbuteliata-proprietatiApa minerala sau apa plata imbuteliata ne inspira mai multa incredere, si preferam sa o consumam in locul apei potabile de la robinet.

Insa proprietatile apelor minerale curate (lipsite de compusi chimici in compozitie) se datoreaza solurilor speciale, care le confera proprietati bioelectronice cu efecte benefice pentru piele sau pentru digestie.

Calitatile reale ale apei imbuteliate scad considerabil in intensitate in cateva ore la apa imbuteliata in recipiente de plastic, si in cateva zile in cele din sticla. Astfel, in apa nu raman decat minerale „inactive” care nu pot fi asimilate de organism, devenind doar o incarcatura suplimentara pentru rinichi, care au misiunea de a le elimina din organism.

In unele ape minerale, se mai pastreaza bicarbonati benefici pentru digestie si pentru eliminarea acidului uric.

Cu statiile de filtrare si purificare a apei reducem cheltuielile, si avem apa curata si sanatoasa pentru consum si pentru gatit

purificare-apa-osmoza-inversaExista modalitati moderne variate de filtrare si purificare a apei potabile de la robinet sau din puturi, la costuri accesibile si care se amortizeaza in cateva luni.

In functie de zona in care locuim si de tipul de apa la care avem acces (din retelele publice de apa potabila, apa de izvor sau din puturi), putem folosi instalatii de purificare cu Osmoza Inversa, statii de multifiltrare sau sterilizatoare cu UV.

Una dintre cele mai moderne si populare tehnologii de filtrare a apei este Osmoza Inversa, prin care sunt eliminate peste 99,99% din contaminantii din apa, precum nitrati, nitriti sau metale grele ori alte tipuri de impuritati.

Usor de instalat si de intretinut, sistemele de purificare a apei prin Osmoza Inversa asigura intregii familii apa curata si sigura pentru baut si pentru gatit, la un cost mult mai avantajos decat cel al apei imbuteliate din comert.

Statiile de filtrare cu carbune sunt eficiente si apreciate mai ales pentru redarea gustului si mirosului natural al apei, si eliminarea clorului liber si a hidrogenului sulfurat. La fel de eficiente sunt si sistemele automate de filtrare cu ZEOLITE, care ajuta la eliminarea solidelor in suspensie din apa.

» Newer posts