«

»

Dec 05

pH-ul apei, un factor important pentru sanatate

Apa pe care o bem de la robinet sau cea îmbuteliată din comerț, ori apa pentru gătit, trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a fi benefică pentru sănătate.

ph-apa-valori-masurareVerificarea calității apei potabile se face printr-o serie de teste și analize microbiologice precum determinarea enterococilor sau a coliformi totali, ori analize fizico-chimice, precum determinarea turbidității apei, determinarea clorurilor sau determinarea pH-ului și a conductivității.

pH-ul este un coeficient al apei despre care se vorbește destul de mult în ultima vreme, mai ales odată cu dezvoltarea industriei apei îmbuteliate comercializate pe scară largă. Acest coeficient care arată aciditatea sau bazicitatea unei substanțe, a fost introdus în 1909 de omul de ştiinţă danez S.P.L. Sorensen și este prescurtarea expresiei latinești „pondus hydrogenii”.

Pentru că cea mai mare parte a reacțiilor din organism este influențată de activitatea ionior de hidrogen, nivelul pH-ului din apă sau alte lichide, ori din alimente, este foarte important pentru sănătate.

Prin pH se măsoară și se exprimă nivelul de aciditate al apei într-un interval valoric de la 0 la 14. Pentru organismul uman, pH-ul neutru este 7, valoare sub care apa este acidă, iar peste 7 apa devine alcalină. Intervalul valoric al pH-ului tolerat de organismul nostru este intre 6,5 si 9.

analize-apa-masurare-phDeși de cele mai multe ori este preferată sau recomandată apa potabilă cu pH neutru, apa alcalină își are beneficiile ei, pentru că ajută la neutralizarea şi eliminarea deşeurilor acide din organism. Surplusul de grăsime din organism este un depozit al acizilor, iar o dietă corectă și sănătoasă va ține întotdeauna seamă de un proces de alcalinizare pentru dizolvarea grăsimilor.
Acidoza din organism este favorizată de un regim de alimentație bazat pe prăjeli și conserve, cafea și băuturi alcoolice sau acidulate.

Analizele apei potabile se pot face în laboratoare specializate sau cu testere ușor de utilizat, precum pH-metrul electronic.