«

»

May 12

Apa poluata, contaminata cu nitrati si nitriti, un pericol pentru sanatate

Fertilizatorii agricoli, gunoiul de grajd, deversarile de ape reziduale domestice, plantele si animalele in descompunere sunt principalele surse de nitrati si nitriti. Sarurile de nitrati si nitriti sunt usor solubile in apa si ajung repede in sol, de unde sunt absorbite de apele subterane folosite ca surse de apa potabila.

Apa potabila cu un continut de saruri de nitrati si nitriti ce depaseste 10 mg/l este foarte nociva pentru sanatate, mai ales pentru gravide, pentru mamele ce alapteaza si pentru bebelusi.

Daca testele si analizele apei potabile indica o cantitate de nitriti si nitrati de peste 5 mg/l, trebuie sa verificam sursa de apa si mai ales cauzele contaminarii: vecinatatea fosei septice sau a grajdurilor si gasirea unei solutii pentru indepartarea acestora. Insa, daca putul de apa se afla intr-o zona agricola unde se folosesc ingrasaminte chimice, acesta va fi abandonat sau, pentru o apa potabila sigura si sanatoasa, se va instala o statie de purificare cu Osmoza Inversa.

Statii de denitrare pentru purificarea apei poluate

Pentru purificarea apei potabile ce contine saruri de nitrati si nitriti atat de periculoase si care ne pot afecta sanatatea, sunt recomandate statiile de denitrificare (sau denitrare).

  • Statiile de denitrare de tip cabinet sau de tip dublu-corp, echipate cu valve electronice, cu microprocesor si afisaj digital, retin nitratii si nitritii din apa poluata. Echipamentele pentru denitrificare sunt la fel ca cele de dedurizare a apei, insa folosesc un alt tip de rasina schimbatoare de ioni.

Sistemele de purificare a apei potabile contaminate din magazinul online WaterMAG sunt recomandate pentru locuintele cu un consum mic de apa si/sau cu un continut mic de nitriti/nitrati.

statii-purificare-apa-potabila-denitrare-watermag

Cei mai afectati de apa poluata cu nitrati si nitriti sunt bebelusii

Copiii cu varste de pana la 6 luni sunt cei mai sensibili la apa contaminata cu aceste saruri, insa si adultii sunt predispusi la imbolnavire daca apa pe care o consuma in mod frecvent are o concentratie de 5 – 10 mg/l si ar trebui sa consulte un medic cel putin de 2 ori pe an.

Methemoglobinemia sau intoxicatia acuta cu nitrati a sugarului este o afectiune numita si cianoza infantila sau intoxicatie cu apa de fantana. Cunoscuta si sub denumirea populara de „boala albastra” a nou- nascutului, aceasta este frecventa in mediul rural si in mod special la sugarii de 3-4 luni, care sunt hraniti cu lapte praf preparat cu apa provenita din puturi sau fantani cu apa contaminata.

sanatate-apa-poluata-nitrati-nitriti