«

»

Dec 29

APA un element esential pentru un corp sanatos

apa-cantitate-necesara-zilnica-pentru-organismDe ce organismul uman are nevoie de apă?

Apa este una dintre componentele esențiale pentru sănătatea și funcționarea normală a organismului nostru:

  • apa dizolvă și transportă toate substanțele de care organismul are nevoie, în interiorul și în exteriorul celulelor, și de la o celulă la alta

  • toate reacțiile celulare au nevoie de apă, pentru că aceasta furnizează atomii de hidrogen necesari

  • apa contribuie la reglarea termică: atunci când temperatura corpului crește, apare fenomenul de transpirație pentru echilibrare

  • apa elimină o mare parte din deșeurile metabolice prin urină

Cum își primește organismul porția de apă

Organismul își ia apa de care are nevoie din mancare și băuturi. Alimentele asigură în jur de 1 Litru de apă pe zi, ținând seamă de faptul că toate alimentele conțin apă într-o proporție mai mare sau mai mică, cu câteva excepții, printre care zahărul și uleiul.

Cele mai bogate alimente în apă sunt fructele și legumele, care au un conținut de 65% – 70% de apă, dar și iaurtul sau brânza, care au un conținut de apă de 85% – 90%.

Ce cantitate de apă sau alte lichide trebuie să consumăm zilnic?

calitatea-apei-de-bautVolumul zilnic de lichide recomandat variază în funcție de particularitățile fiecărui organism, de modul de viață dar și de climă.

Specialiștii estimează nevoia zilnică de apă a organismului uman la 1L – 1,5 L, pentru persoane cu un mod de viață semi-sedentar, ce trăiesc într-o zonă cu un climat temperat.

Această cantitate zilnică de lichidă va fi mai mare la temperaturi mai ridicate sau în condiții de efort fizic. De asemenea, atunci când consumăm alimente cu un conținut mare de apă – supe sau piureuri ori salate de legume și fructe – necesarul de lichide va fi mai mic.

Ce fel de apă bem?

Apa este cea mai bună și mai sănătoasă băutură: nu conține calorii, și nu aduce un aport suplimentar de energie.

Apa de la robinet, din sistemul public de alimentare cu apă, este cea mai economică și la îndemână sursă de apă. Urmează apoi, apa plată sau minerală din comerț, îmbuteliată în plastic sau sticlă, și cu diferite caracteristici în ce privește puritatea și concentrația de minerale.

de-ce-avem-nevoie-sa-bem-apa

Apa de la robinet nu este întotdeauna foarte limpede sau bună la gust, din cauza procesului de dezinfectare prin clorinare, a sedimentelor depuse în timp pe conducte sau a nivelului unor parametri precum alcalinitate sau pH.

Apa îmbuteliată din comerț are, de asemenea, avantaje și dezavantaje: poate fi mai curată și mai echilibrată decât apa de la robinet, dar este mai scumpă și își pierde din calități în câteva ore la apa imbuteliata în recipiente de plastic, și în câteva zile dacă este îmbuteliată în sticlă.

Sterilizator cu UV WaterMAG model WMUV-24WaterMAG: sisteme profesionale de tratare a apei

Soluțiile de durată pentru o apă potabilă de calitate la robinet la costuri foarte avantajoase, sunt sistemele de purificare prin Osmoză Inversă, stațiile de dedurizare, filtrele cu cărbune activ, statiile de multifiltrare sau sterilizatoarele cu UV.